De dilemma's aan de top

01-02-2015

Hoogleraren Management Practice aan de Amerikaanse Harvard Business School, hebben in een recent onderzoek het volgende vastgesteld:

Hoe hoger je in de hiërarchie van een organisatie insteekt,
des te beperkter werken feedback, tegengas en blinde vlekken.

Iedereen met wie ik deze uitspraak deel, knikt instemmend en herkent dit dilemma. Precies dát gebeurt bij de bestuurders in onze organisatie ook. Ze voldoen exact aan het beeld dat je hier schetst’, is hun reactie.

Daarom ook, en laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: De bestuurder waar dit onderzoek zich op richt, gaat over JOU!

BestuurdersSynergie dankzij de verschillen
Hoe ontsnap jij aan het geworstel en de grote verschillen tussen de medewerkers onderling, waardoor je ze maar niet op één lijn krijgt? Hoe zorg je ervoor dat ze méér doen, dan elkaar slechts gedogen?

Het veruit grootste deel van alle klachten in het bedrijfsleven, is terug te voeren op niet effectief samenwerken en egogedrag. Het vuile werk voor elkaar opknappen laat nogal eens te wensen over, waardoor de meerwaarden en synergie het af laten weten. 

Veel collega-bestuurders lopen op eieren als er lastige structurele kwesties aan de orde komen en op de directiekamer is het soms behoorlijk eenzaam en saai. We staan er meer dan eens alleen vóór.

Ben je een volger of meester?
Deze remmende factoren zegt veel over de cultuur van een organisatie. We spreken elkaar niet rechtstreeks aan en laten blinde vlekken en dubbele agenda’s voor wat ze zijn. 'Ach, zo gaat dat nu eenmaal in deze organisatie!'
Daardoor, en natuurlijk volstrekt ongewild, acteert vrijwel iedereen onder zijn of haar vermogen en blijven we binnen de veilige marge waar ons ogenschijnlijk niets kan gebeuren. We passen liever op de winkel in plaats van het onmogelijke, toch mogelijk te maken. Dat, als we niet uitkijken, degradeert ons tot brave volgers, die aan meesterschap of onszelf overstijgen dan natuurlijk niet of nauwelijks toekomen.

Daarin komt verandering wanneer je openstaat voor het onderzoeken van de dilemma’s die jou dwarszitten. We bieden je een ‘Vreemde Eend in de bijt’ aan, een oud ondernemer, filosoof en organisatiebegeleider, die met jou de brug bouwt, terwijl je er samen overheen loopt. Omdat hij deze reis zelf al eens met succes gemaakt heeft en niet met het verleden en de cultuur van de organisatie is besmet, respondeert hij vrij, open en ontvankelijk op de dagelijkse gang van zaken. Hij vraagt dóór en benadert kwesties vanuit een andere aanvliegroute en paradigma. Daardoor komt er weer beweging en vers bloed in processen die voorheen mogelijk nog vastzaten en een terugkerend punt van discussie waren.  

De moed om weerwoord te organiseren
Ons uitgangspunt is, dat juist de verschillen tussen mensen en organisaties, de perfecte bedding biedt voor creatief en effectief samenwerken. We komen pas volledig tot bloei en tot ons recht, als we doen waar we getalenteerd en al heel goed in zijn. Dan komt de glimlach en plezier in wat we dagelijks zoal bijdragen vanzelf terug en weten we weer waarvoor we het eigenlijk allemaal doen.     

De belangrijkste vraag die jij jezelf als bestuurder of ondernemer zou kunnen stellen, is:

Durf ik weerwoord te organiseren? Heb ik de moed om iemand vanuit een andere invalshoek en cultuur op de dagelijkse gang van zaken in te laten vliegen? Geef ik hem de ruimte en toestemming, om dóór te vragen en vanuit een andere werkelijkheid, samen nieuwe en creatievere oplossingen te ontdekken?’

Ik ben heel benieuwd naar je antwoord.

  Veroudering kun je niet tegenhouden,
vernieuwing wel.

Hans van Mierlo journalist en politicus (1931-2010)

  

 

 

Reactie toevoegen



Om veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *