13 tips voor zelfonderhoud

02-05-2019

Zoals ik je eerder beloofde zijn hier de 13 tips voor Zelfonderhoud.
Geen tips om beter te eten, te sporten of bewegen.
Dat is vanzelfsprekend en daar is al veel over geschreven.

De tips voor Zelfonderhoud zijn bedoeld om jouw geest schoon te houden. Je te helpen om je niet te hechten aan van alles en nog wat in de wereld om je heen en zo je 'ziel' te vergeten.
Het is  het verwijlen in het midden van, zoals Covey het zegt, jouw 'Cirkel van Invloed'. Daar, waar het oog is van de orkaan, waar het stil is en jij in contact bent met jouw oorsprong.

Om je verder te helpen hebben we een boekje met een test erin gemaakt waarin je kan testen hoe het met jouw Zelfonderhoud staat. 

Om dat te verkrijgen stuur je ons even een mail: info@springteam.info, dan krijg je het boekje gratis toeper mail gestuurd.

Onderhoud je geest

 

Wil jij sprankelend en levend in het leven staan, dan is het onderhouden van jouw werkplaats van de geest een voorwaarde.
Net als een huis, fiets, auto park, tuin heeft de geest ook onderhoud nodig.

En dat vergeten we maar al te vaak.

We gaan maar door en door, zetten onszelf nooit uit en we vergeten waar het echt om draait. We leven als een ‘mens zonder kop’ en vragen ons af waarom we zo moe zijn, geen zin meer hebben en in het ergste geval, ziek worden.

 

In de werkplaats voor de geest onderhoud je jouw geest. Je geest is zeer waardevol voor ons, als we deze tenminste opgeruimd houden. Want de geest is als een heel groot huis. Er kan heel veel in. Zeker met alle invloeden uit de buitenwereld, social media, tv komt er zoveel informatie binnen, dat het onderscheid maken in wat voedt en wat kost heel erg noodzakelijk is.
Jij bent de baas in jouw werkplaats voor jouw geest!

Als je werkplaats mooi, schoon, opgeruimd is…dan is het mogelijk dat er doorzicht komt. Dat je contact kunt maken met  jouw essentie, met dat waar jij voor bedoelt bent, met de Bron van het leven..

 

Hoe doe je dat?
Je werkplaats opruimen, schoon houden…

Hieronder staan 13 tips.

Mocht je hulp hierbij willen, laat het weten.
Wijzelf hebben een paar mogelijkheden je te helpen, die kun je vinden onder aanbod op onze site. 

 

 • Tip -0-, de basistip is: Zet je zelf UIT... Neem de tijd om na inspanning te ontspannen en echt helemaal niet s te doen....

 

 1. Investeer tijd, aandacht en geld aan zelfonderhoud. Reserveer dit en geef het niet uit aan andere makkelijk te verwerven zaken die uitsluitend op korte termijn werken.

 2. Zoek goed gezelschap. Zorg dat je mensen om je heen hebt met wie je het over de roerselen van je ziel kunt hebben. Van wat jou beroerd. Niet alleen de psyche, hoe het is gekomen dat jij of zij, etc. – incl. allerlei verhalen die daarbij gepaard gaan - maar juist over die dieperliggende zaken, zoals over de zin van je bestaan, de onaanraakbare momenten waar je mee in aanraking komt, over het mysterie van het leven, waar veelal weinig woorden voor zijn en die je ook niet met iedereen deelt.

 3. Zorg voor goede teksten, boeken, films, theater en tv-programma’s. Zoek bewust naar zaken waar je jezelf mee voedt. Natuurlijk kan het ook heerlijk zijn je te laten ‘voeden’ door meer gemakkelijk vermaak, maar als dat het enige is, zorgt het voor het tegendeel, t.w. snel verval en voortijdige slijtage.

 4. Neem de tijd om innerlijk stil te zijn. Doe even helemaal niets en ervaar leegte. Je mind stillen dus. Dat kan meditatief in gezelschap, maar kan ook als je alleen met jezelf bent, door gewoon te zijn. Kijken bijvoorbeeld geconcentreerd naar een bloem in een vaas, naar een waaiende boom . . . of wat dan ook.

 5. Doe alles wat je doet zo bewust mogelijk. Schrijf eens met een potlood of pen en voel de punt van de pen op het papier. Als je typt, voel de toetsen onder je vingers, als je loopt de aarde onder je voeten. Als je koffie of thee zet, wees met je aandacht bij het opschenken van het water, de kopjes of de vaat die je afwast en het drogen ervan. Als je een stuk op je werk leest, doe eens een regel, met je volle aandacht voor wat er staat.

 6. Omring je in jouw huis met kwaliteit. Creëer harmonie, waardoor je en leefomgeving schept waarin het goed vertoeven is. Een mooi schilderij, jouw eigen ‘werk’ en zorg daarbij dat je de snuisterijen die je bij tijd en wijle cadeau krijgt bewust neer- of wegzet. Neem geen dingen in je huis die je energie kosten. Beschouw alles opnieuw.

 7. Zorg voor leraren die je helpen op jouw pad. Mensen die de weg al eerder met succes hebben afgelegd. Goede vakmensen om in de metafoor van zelfonderhoud te blijven. Een aantal zaken kun je zelf, maar bij anderen heb je hulp nodig. Met name de grote vraagstukken van het leven of, wanneer het op achterstallig onderhoud aankomt, de mensen die jou kunnen helpen met de juiste afgestemde voeding.

 8. Maak contact met de natuur, dichtbij en veraf, het maakt niet uit. Verblijf regelmatig in de natuur en voed je met de harmonie van moeder aarde en van vader hemel.

 9. Zorg voor momenten van samenzijn met medereizigers die jou goed doen, onder leiding van leraren die je helpen om op jouw spoor te blijven. In een retraite, bezinningsdagen en verwonder je over de weg die je aflegt.

 10. Heb je de positieve en negatieve ervaringen uit je verleden, met familie, vrienden, leraren of wie dan ook aangekeken en een plaats gegeven? Koester je nog wrok, of kun je mezelf en/of de anderen vergeven?
  Durf je de angst aan te kijken en onder ogen te zien. Ben je in staat jezelf te dragen, of je te laten dragen door je huidige omgeving en relaties?

 11. Onderzoek je aannames en betekenisgevingen. Ze zijn misschien wel de belangrijkste basis voor verval. Want elke betekenis en elke aanname is in feite oud en al een keer geleefd. Ze zijn niet fris meer en niet gericht op het moment van het waarnemen zelf. Stel jezelf de vraag; is het waar wat ik denk of zeg over anderen of mezelf, over de politiek, over landen, over kwaad en over goed?

 12. Geef ruimte aan expressie aan vormgeving. Zingen, tekenen, dansen, muziek maken, alleen of samen met anderen. Het is loutering voor de ziel en het houdt wanneer jij je eraan overgeeft, je geest op orde.

 13. Zoek nieuwe gebieden op die je (nog) niet kent. In het reizen, in de natuur, in vriendschappen, in een sport en geef aandacht aan wat nieuw is en vooral; verwonder je over de mogelijkheden die er in jou zijn als je in een nieuwe situatie of een nieuw spel terecht bent gekomen.


Wil je het boekje met 13 tips en de test ontvangen om jouw zelfonderhoud te 'meten', stuur dan even een email naar info@springteam.info

 

Veertje 


Reactie toevoegenOm veiligheidsredenen vragen wij u de letters van het onderstaande plaatje over te nemen *